Αν ανήκεις σε εκείνους που «κυνηγούν» τις αποδράσεις στις πιο παράξενες ελληνικές παραλίες, το θέμα αυτό σε αφορά. Περίπου.

Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το θέμα μας δεν είναι μία ακόμα από τις απίστευτης ομορφιάς παραλίες για τις οποίες φημίζεται η Θάσος, μα το φαινόμενο που έχει καταφέρει να συζητηθεί από τους φυσιολάτρεις ολόκληρου το κόσμου.

Και το όνομα αυτού «Γκιόλα». Ή αλλιώς… «Το δάκρυ της Αφροδίτης», ονομασία που προέκυψε από τον θρύλο που θέλει τον Δία να δημιούργησε την ονειρική αυτή λιμνοθάλασσα για να κολυμπά προστατευμένη η ερωμένη του, Αφροδίτη.

Είσαι έτοιμος να βουτήξεις στα καταπράσινα νερά της μοναδικής φυσικής πισίνας του κόσμου η οποία μόλις… καθαρίστηκε από φύκια, αχινούς και γλίτσα προκειμένου να «σβήσει» κάθε ίχνος παρουσίας που επισκίαζε την ομορφιά της;

Πρόκειται για το φυσικό «διαμάντι» της Αστρίδας Θάσου που κυριολεκτικά φωλιάζει ανάμεσα στους πελώριους βράχους, δίπλα ακριβώς από την ακροθαλασσιά. Το βάθος της; Περίπου 3,5 μέτρα.

Περιτριγυρισμένη από βράχια που ξεπερνούν τα 8 μέτρα, η Γκιόλα αποτελεί ένα ευχάριστο οπτικό διάλειμμα από τα σκούρα μπλε νερά της Θάσου, καθώς το γαλαζοπράσινο χρώμα της είναι ένα από τα στοιχεία που την κάνουν να διαφέρει.

Εδώ, όμως, δε μιλάμε για μια απλή φυσική πισίνα, μα για ένα γεωλογικό φαινόμενο που εντάσσεται στους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφτεί την τόσο ιδιαίτερη Θάσο.

Η Γκιόλα μοιάζει αποκομμένη από τη θάλασσα, με το νερό της να πιστεύεται μέχρι πρότινος ότι ανανεώνεται αποκλειστικά από τα κύματα που «χτυπούν» σε αυτή. Μερικούς μήνες πριν, ανακαλύφθηκαν και υπόγεια σημεία που αναβλύζουν καθαρό θαλασσινό νερό, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο ασφαλή και καθαρή για το κοινό.

Οι τουρίστες που φτάνουν σε αυτή κάθε χρόνο ανέρχονται σε εκατοντάδες. Οι ντόπιοι, από τη μεριά τους, θεωρούν το ξεχωριστό αυτό σημείο δώρο της φύσης –όπως χαρακτηριστικά θα σου πουν αν τους ρωτήσεις- γι’ αυτό και έκριναν απαραίτητο να βοηθήσουν όσο μπορούν για να διατηρήσει τη μαγική του όψη.

Με ποιον τρόπο; Αδειάζοντας και καθαρίζοντας τη Γκιόλα, καθιστώντας την τη μοναδική φυσική πισίνα στα χρονικά που… ανανεώθηκε πλήρως.

Η επιχείρηση καθαρισμού κράτησε δύο ολόκληρες ημέρες και περιελάμβανε το ολοκληρωτικό άδειασμά της με τη βοήθεια μιας τεράστιας αντλίας και το σχολαστικό της σκούπισμα, από σκουπίδια, φύκια και αχινούς!

Οι ντόπιοι δούλεψαν πολύ και κατάφεραν να κάνουν τη Γκιόλα ομορφότερη από ποτέ, καθώς όπως φάνηκε όταν γέμισε ξανά με το θαλασσινό νερό των κυμάτων, η επιφάνειά της είναι πλέον πεντακάθαρη και εντελώς διάφανη, με τα κρυστάλλινα, ζεστά νερά της να δελεάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Φέτος, το «δάκρυ της Αφροδίτης» είναι αναμφίβολα στα καλύτερά του. Η ταλαιπωρία για να φτάσει κανείς εκεί –καθώς απαιτείται οδήγηση σε χωματόδρομο τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων και λίγο περπάτημα- δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγονται για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί.

Το κολύμπι, οι βουτιές και οι ηλιοθεραπεία στους θεόρατους βράχους, θα μας αποζημιώσουν στο έπακρο.

Τι λέτε; Φύγαμε για Θάσο;